Predstavitev nove sezone v Zeleni točki, projekt Sveže in zdravo
Da je najboljša prav domača, lokalno pridelana hrana, vemo že dolgo. Smo pa Slovenci glede samooskrbe še vedno zelo šibki. To se trudijo spremeniti v Zeleni točki v Murski Soboti, kjer so že tradicionalno pripravili dan odprtih vrat nove sezone, kjer so predstavili novosti, osvetlili pomen lokalne hrane in vlogo kratkih dobavnih verig. Evropski projekt Sveže in zdravo zajema tudi 60 pridelovalcev iz Slovenije. Nosilec projekta Denis Topolnik iz Skupine vrtovi panonski je povedal, da je bistvo projekta, da usmerjajo potrošnike skozi nacionalne smernice prehranjevanja z zelenjavo. Združili so več kot 50 odstotkov pridelovalcev integrirane pridelave. To je bil tudi pogoj, da so reprezentativni v prostoru in potem so lahko kandidirali za sredstva. Kratka dobavna veriga članov zadruge se osredotoča na lokalno hrano s kratkimi transportnimi potmi. V lanskem letu je projekt dosegel preko milijon in pol potrošnikov, preko 500 ton sveže zelenjave, preko 20 zelenjadarjev, več kot 40 zelenjadnic. So pa razšili ponudbo tudi na mesne in mlečne proizvode.
Se pa je v zadnjih petih letih količina zelenjave na prebivalca zmanjšala za 15 kilogramov letno. Cena je vsekakor pomemben dejavnik, vendar opažajo, da vse več potrošnikov postavlja kakovost pred ceno. Več kot 500 proizvodov lahko ponudijo svojim potrošnikom, kar zelo presega uvoz. Po količini in po prihodku pa žal ne. Imajo 33 odstotkov prihodov iz lokalnih proizvodov, vse ostalo je od uvoženih.
Dejansko pa vsako leto pridelamo vedno manj zelenjave. Od lani do letos kar za 6 odstotkov. In zato so takšne točke kot je Zelena točka, nujno potrebne, da bi sploh imeli na razpolago svojo hrano.
Doktorica Saša Štraus , strokovnjakinja za sisteme za oskrbo s hrano je predstavila prednosti lokalne hrane. Tako Imamo skrajnosti – domači vrt, za katerega nimamo vsi priložnosti niti volje, in druga – ko hrana prepotuje ves svet, da pride na naše krožnike.
Andrej Vučkič, vodja poslovanja Zelene točke Trans pa je predstavil njihovo prodajalno in prodajno verigo. Tako imajo zaposlenih 12 sodelavcev, 6 dostavnih vozil, kar jim pomaga pri zelo kratki poti od proizvajalca do kupca. Dostavljajo šolam, vrtcem, vsakodnevno tudi javnim ustanovam, večino gostiln, vse do Maribora, tudi na Hrvaško, Avstrijo in Madžarsko. Vsaj z 15-timi kmeti sodelujejo, se vsakodnevno videvajo in v tem vidijo svoj uspeh.
Sicer se več kot polovica slovencev prehranjuje nezdravo, še posebej naš severovzhodni del. Slovenci se vedno bolj soočamo s prekomerno težo, preko 60 odstotkov nas je prekomerno prehranjenih, kar potrjujejo tudi razsikave. Kar pa vpliva tudi na splošno zdravje. In tukaj pride na pomoč lokalna hrana, ki jo še vedno premalo pripravljamo. In v Zeleni točki se bodo trudili tudi v prihodnje da to miselnost spremenijo. Preverite kaj ponujajo na njihovi spletni strani in tudi fesbuku.
Ključne besede: Dan odprtih vrat-Zelena točka-Murska Sobota-Projekt Sveže in zdravo