Pred vsemi svetimi ponekod po Prekmurju pečejo bibe
Repnjače oziroma bibe so stara prekmurska ljudska jed, značilna predvsem za jesenski čas. Največ so jo včasih, pa ponekod še tudi dandanes pripravljali pred 1. novembrom. Včasih je bila postrežena kot glavna jed, danes pa je bolj poznana kot posladek po kosilu.Mogoče izziv, da med prostimi prazničnimi dnevi tudi vi preizkusite kak star recept. Pa dober tek!Na Okusno.je so za pomoč zapisali tale recept:
Sestavine za testo za okrogel pekač premera 30 cm:- 30 dag bele moke- 0,5 dl olja ali žlica masti- 1 jajce- sol- 1 dl mleka- 1 dl vodeNadev:- 80 dag sveže repe- 1 manjša čebula- malo olja- 0,5 l mleka- 1 žlica kisle smetane- 1 žlička sladkorja
Sestavine za testo z rokami dobro pregnetemo, da dobimo mehko, gladko in elastično testo, ki ga oblikujemo v hlebček in pustimo pokrito počivati 2 uri. Repo olupimo, naribamo, posolimo in pustimo stati 2 uri. Po tem času jo z rokami dobro ožamemo, da se izcedi grenki sok. Pripravimo preliv za repo. Na olju prepražimo manjšo čebulo. Dodamo mleko in kislo smetano, zavremo in zmes vlijemo na repo. Premešamo, potrosimo s sladkorjem in še enkrat dobro premešamoTesto enakomerno debelo raztegnemo čez namaščen pekač. Dodamo repno zmes, nato pa testo z vseh strani potegnemo čez nadev, da je pogača lepo pokrita. Repnjačo pred peko nekajkrat prebodemo z nožem, v pečici, ogreti na 240 stopinj Celzija, jo pečemo približno 25 minut oziroma dokler lepo ne porumeni.Pečeno repnjačo premažemo s svinjsko mastjo, položimo na lesen krožnik in jo za nekaj časa pokrijemo s krpo. Preden jo postrežemo, jo lahko po vrhu premažemo s kislo smetano.
Ključne besede: Bibe-Prekmurje-repnjače-1.november-pogače