Projekt Sveže in zdravo predstavljen v Murski Soboti
17. 06. 2024 ob 09:14
Skupine vrtovi panonski z.o.o. Skupina vrtovi panonski z.o.o., nosilec projekta »Sveže in zdravo,« je v petek 14. junija v Murski Soboti gostila novinarsko konferenco z namenom povečanja porabe sveže lokalne in integrirane pridelave ter osveščanja javnosti o pomembnosti lokalne samooskrbe z zelenjavo. Prav tako je predstavila načrte za prihodnost in sicer želi preko lastne proizvodnje in kratke dobavne verige Zelena točka povečati lokalno pridelavo zelenjave.
Govorniki so predstavili naslednje ključne točke: Denis Topolnik, Predsednik Skupine vrtovi panonski, z.o.o., o slovenski samooskrbnosti, kjer je veliko potenciala in je potrebno vzpodbujati mlade, da se ukvarjajo s kmetijstvom, pridelavo in iščejo priložnosti: "Stopnja samooskrbe z zelenjavo v Sloveniji je kot vedno, kot že več kot 20 let, pod 40 procentov, zato večino zelenjave na slovenske krožnike pride žal iz uvoza, kjer prepotuje dolge kilometre in je dolgo časa v postopkih manipulacije ter s tem izgublja hranilne vrednosti, vitamine, učinkovine in tako naprej." Hkrati je Topolnik optimističen glede prihodnosti slovenskega zelenjadarstva, kjer vidi še veliko potenciala in priložnosti za razvoj. Z vzpostavitvijo lastne proizvodnje v okviru kratke dobavne verige Zelena točka, vodilne dobavne verige v Pomurju, ki oskrbuje celoten HoReCa sektor ter individualne stranke, bodo povečali pridelavo svojih članov. To bo prispevalo k izboljšanju samooskrbe in podpori lokalnim pridelovalcem.
Zvezdana Vražič Maurič, predsednica Strokovnega združenja nutricionistov in dietetikov Slovenije ter članica nacionalnega Strateškega sveta za prehrano, o prednostih uživanja zdravju prilagojene prehrane: "Že od leta 2012 govorimo o prehranjevanju v smeri, več zelenjave in sadja. Zavedamo se, da ljudje pojejo po eni strani tudi malo preveč sadja, ki je bolj kalorično. Torej poudarek je na zelenjavi in kadar govorimo o 'plant-based diet', po kateri se zdaj govori tudi v evropskih smernicah prehranjevanja, govorimo o tem, da bi se naj pojedlo več zelenjave, več stročnic in tudi več oreščkov. Govorimo, da 'plant-based diet' pomeni, da jemo zraven tudi meso, torej zdravo meso, belo meso, malo rdečega mesa. In pa poudarek je seveda na ribah." Povedala je, da je več kot polovica Slovencev prekomerno težkih in se nezdravo prehranjuje, kar vodi do sodobnih bolezenskih stanj, kot so prekomerna teža, povišan holesterol, krvni sladkor in krvni tlak, ter diabetes tipa 2. Prav tako imajo že mladi težave s povečano telesno težo. Zato meni, da je nujno obveščati širšo javnost o nacionalnih smernicah zdrave prehrane ter spodbujati samooskrbo in uživanje hrane iz naše neposredne bližine ter pozdravlja projekte, kot je »Sveže in zdravo.«
Andrej Vučkič, Vodja poslovanja Zelene točke TRANS, z.o.o., o projektu lastne proizvodnje, cenah in nakupnih navadah potrošnikov "V letošnjem letu imamo načrte, da pridelamo 75 ton lastne zelenjave. Naslednje leto računamo, da jih bomo povečali in, da bomo povečali tudi naše pridelovalne površine. Se pravi, trenutno imamo 3 ha obdelovalnih površin. Planiramo, da bomo pridobili zraven vsaj 2 ha novih rastlinjakov in tudi pridobivamo nova zemljišča, tako da v letu 2026 planiramo, da bomo nekje tam na 4 ha pridelave. Par let nazaj je kupcu bila pomembna cena. Tam nekje 20 procentov naših kupcev je takrat spraševalo po lokalni zelenjavi. Letošnje leto pa je ta številka čisto drugačna; več kot 50 procentov ljudi vpraša oziroma išče domačo, lokalno zelenjavo, pri čemer cena ni tako nujno pomembna. Bolj je pomembno, da je kvalitetna zelenjava in sadje, ter da je domače (iz bližine)." S kratko dobavno verigo Zelena točka letos načrtujejo lastno pridelavo zelenjadnic, kot so solata, mlada čebula, rumena paprika, kumare, paradižnik, stročji fižol, radič, endivija, kitajsko zelje in jedilne buče. V prihodnosti načrtujejo povečanje pridelave v rastlinjakih.
Priprave na večjo investicijo v rastlinjake v letu 2026 že potekajo, vključno s pridobivanjem dodatnih zemljišč. Lokalna prehrana: svežina, hranilna vrednost in podpora lokalnim kmetom Lokalna prehrana je ključna za zagotavljanje svežine in hranilne vrednosti zelenjave. Nacionalne prehranjevalne smernice poudarjajo pomembnost pestre hrane, kjer ima zelenjava osrednjo vlogo. Priporoča se dnevno uživanje 250-400 gramov zelenjave, pri čemer sezonska ponudba zagotavlja večjo svežino in hranilnost. Raznolika prehrana z zelenjavo različnih barv je bistvena za zagotavljanje vseh potrebnih hranil.
Zdravju prilagojena prehrana po mnenju Zvezdane Maurič Vražič, naj vključuje polovico krožnika zelenjave poleg solate. Vsakodnevni obroki naj bodo tako sestavljeni iz zelenjave, nekoliko manj sadja, kakovostnih žit, oreščkov, belega mesa, manj rdečega mesa, več divjačine in rib. Projekt "Sveže in zdravo" je namenjen dvigu samooskrbe z zelenjavo, povečanju porabe sveže lokalne pridelave in izboljšanju zdravega življenjskega sloga med Slovenci. Povezuje 60 lokalnih pridelovalcev od Pomurja do obale, ki skupaj gradijo trajnostno prehranjevalno verigo z integrirano pridelavo zelenjave. Projekt zagotavlja svežo in kakovostno zelenjavo potrošnikom, javnim zavodom in gostincem ter podpira lokalno gospodarstvo in varuje okolje. Podpora lokalnim kmetom krepi gospodarstvo in skupnosti, kar prispeva k rasti in stabilnosti. Integrirana pridelava, slovenska nacionalna shema kakovosti, podpira naravi prijazno kmetovanje, nadzorovano uporabo gnojil in fitofarmacevtskih sredstev ter zagotavlja kakovostno hrano potrošniku.