Najboljših izdelovalec čurk je Ivan Žinko iz Libanje
17. 01. 2017 ob 09:24
V okviru Antonovanja na Kogu, ki je potekalo minuli konec tedna, so organizatorji tudi letos pripravili Čurkariado s pokušino. Gre za ocenjevanje kašnatih klobas – kolin, ki jih na Kogu in v okolici imenujejo čurke.
Letos so izdelovalci na ocenjevanje prinesli 33 različnih vzorcev čurk, od tega 17 črnih, 12 sivih in 4 bele. Barva čurke je sicer odvisna od nadeva, pri črnih gre za krvavice, sive so kašnice brez dodatka, bele čurke pa so sladke. Čurke sta ocenjevali dve komisiji, strokovna komisija in komisija potrošnikov – predstavniki medijev. Strokovna komisija je podelila tri Zlata priznanja za črne čurke: Kmetiji Ivana Žinka iz Libanje, kmetiji Roka Cimermana iz Stojncev ter Francu Podplatniku s Hardeka. Za sive čurke sta si Zlati priznanji prislužila Ivan Žinko iz Libanje ter Franc Bolcar iz Dobrave, oba omenjena sta prejela tudi Zlati priznanji za bele čurke.
Komisija potrošnikov pa je najbolje ocenila črno čurko s Kmetije Roberta Sevra s Cvena, sivo čurko s Kmetije Munda – Šprah iz Sodincev ter belo čurko Franca Bolcarja z Dobrave.
Somelierji pa so dodali še oceno o tem, katero vino se prileže h kateri čurki. Po njihovih ocenah gre k najboljši črni čurki vino Modra frankinja, letnik 2015 Vinska klet Liam and Sinead Cabot s Koga, k sivi – renski rizling, letnik 2015 iz Vinske kleti Čurin Prapotnik s Koga, k beli pa rumeni muškat, letnik 2015 prav tako iz iste Vinske kleti.